Værkstedskæde slår alarm: elbil-tsunami udgør sikkerhedsrisiko

70 procent af de kommende års bilkøbere forventer at vælge en elbil. Herskende myter om, at elbiler ikke har brug for service, får nu alarmklokkerne til at ringe hos landsdækkende værkstedskæde.

Ovenpå et rekordhøjt elbilsalg i 2023 viser en ny undersøgelse fra Bilbasen, Elbilkøberne 2024, at 70 procent af de danskere, der forventer at købe en bil inden udgangen af 2025, regner med at vælge en elbil.

– Vi kan nu se, at langt størstedelen af forbrugerne har besluttet sig for en elbil inden for en overskuelig fremtid. Vi ser også, at der nu for alvor også er begyndt at blive handlet en del brugte elbiler, hvor det for relativt kort tid siden primært var nye eller næsten nye, siger Jan Lang, der er markedsanalytiker på Bilbasen.

Selvom det generelt er en positiv udvikling, får udsigten til, at der i de kommende år kommer markant flere elbiler på vejene, Jesper Valentin Lund, der er konceptchef hos værkstedskæden AutoPartner til at råbe vagt i gevær, fordi mange elbilejere fravælger regelmæssig service af bilen.

– Folk ser anderledes på en elbil – som en computer på hjul – og overordnet oplever vi, at mange elbilejere groft sagt ikke tror, at en elbil skal vedligeholdes, og det får mange til at skippe den regelmæssige service. Mange elbiler gør først selv opmærksom på, at de skal serviceres efter 24 måneder, men hvis du kører rundt i to år, og der har været vintervejr med vejsalt og så videre, så har bilen det ikke godt, siger Jesper Valentin Lund og understreger:

– 24 måneder mellem service er bestemt ikke foreneligt med det danske klima, og eksempelvis bremserne skal altså skilles ad og renses oftere end det. Med et stigende antal elbiler på vejene, som typisk vejer over to tons, og hvor en væsentlig del ikke vedligeholdes tilstrækkeligt, kan det i yderste konsekvens gå ud over folks sikkerhed.

Jesper Valentin Lund, konceptchef hos værkstedskæden AutoPartner

Otte års overraskende fabriksgaranti på batteriet

Jan Lang forklarer, at det vigtigste kriterie Ifølge Bilbasens undersøgelse, når forbrugerne skal vælge en elbil, er at batteriet holder.

– For køberne er det forståeligt nok vigtigt med vished om batteriets stand, men der er stort set ikke nogen, der ved, at der som udgangspunkt er mindst otte års fabriksgaranti på batterierne, hvis de er blevet serviceret efter forskrifterne. Det er overraskende og bemærkelsesværdigt, udtaler han.

Elbilkøberne 2024 viser også, at det er den grundlæggende opfattelse hos 84 procent af de adspurgte, at en elbil er billigst at eje på sigt. For at det skal holde stik, er regelmæssig service ifølge Jesper Valentin Lund nødvendig.

– Lad mig bare slå fast, at lige som på benzin- og dieselbiler, er der også helt almindelig garanti på alle elbiler, hvis de bliver serviceret efter forskrifterne. På den lange bane er det præcis lige så vigtigt at vedligeholde en elbil, selvom mange negligerer det – ellers kan det både ende med dyre reparationer, og det der er værre, siger Jesper Valentin Lund.

/PM

Del artiklen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Seneste nyt
Mest læste
Woman,Charging,Electro,Car,At,The,Electric,Gas,Station
Værkstedskæde slår alarm: elbil-tsunami udgør sikkerhedsrisiko
Scenic_E-Tech_electric_finalist_for_Car_of_the_Year_2024-2-MB
SCENIC E-TECH ELECTRIC VINDER CAR OF THE YEAR 2024
cbb2ccc3-715f-407e-9230-35055a185e18
Endnu en kinesisk elbil – denne gang med hæve-sænkebord
ID-Range_bred2
Volkswagen styrker mærkets elektriske ID.-familie med nye priser og udstyrsvarianter
ExclusiveOnline

Nyheder og trends indenfor luksusbiler, ure, smykker, bolig og meget mere.