Endnu en kinesisk elbil – denne gang med hæve-sænkebord

Nyeste udløb af den kinesiske strøm af elbiler er Voyah – et helt nyt bilmærke, som er klar med luksus-SUV’en Free. Den elektriske SUV glimrer med luftundervogn, hæve-sænke-instrumentbord og en duft af bambus.
Glæd dig, for prisen er lav set i forhold til kvalitet og udstyr.

Af Bernt Kastberg, biltorvet.dk

På den nylige elbilsmesse eCarExpo i København havde Voyah, et helt nyt bilmærke, debut på en kæmpestand, hvor hele tre modeller blev præsenteret; En minibus, en limousineagtig sedan-coupé og den, vi kører i dag. En luksus-SUV i voksenstørrelse. Man behøver dog ikke frygte, at det er et nyt mærke, for moderfirmaet bag er DongFeng, som har lavet biler siden 1954, blandt andet for Renault og Nissan – ikke på licens, men rent faktisk produceret bilerne under deres respektive skilte. Sidste år byggede DongFeng 3,8 millioner biler – det samme som BMW og Tesla tilsammen. Voyah er således blot sidstfødte barn, men skal også være Dongfengs premiummærke.

Så hvad koster kinesisk premium? Voyah starter en tier under 600.000 kroner. Eller en beskatningspris på 515.000 kroner. Den kommer kun i én version, dog i flere farver og lys eller mørk kabine. Kender du lidt til kinesere, vil du vide, at man får vældig meget elbil for pengene. Vi nævner i flæng luftundervogn, tre skærme, firehjulstræk, masser af plads, Dynaudio-anlæg, glastag, trådløst Apple Carplay/Android Auto, massage i forsæder, samt lidt features vi ikke har set før. Dem vender vi tilbage til. Men listen er lang.

Man stiger op i bilen, med mindre du har slået en feature til, hvor den sænker hele vognen, så det er lettere at stige ind. Frihøjden kan variere 9,5 centimeter fra 11,8 til 21,3 centimeter, men selv i den mest komfortable indstilling, ja selv i offroad-indstillingen, for sådan en er der også, føles luftundervognen vældig fast, og man er aldrig i tvivl om det er toppede brosten, der forceres eller en flad motorvej.

Sproghugger

Voyah er hugget fra det franske ord voyage, som betyder rejse, og Free betyder fri på engelsk, og en bil som hedder fri rejse, skal jo være til at holde ud at rejse i.

Vi testede i det mest elendige rejsevejr overhovedet, kold regn med blæst i november, og her lagde vi mærke til, at der er meget dækstøj fra de store 20-tommer hjul ved motorvejsfart. Free er ikke en sejlende båd på vejen, som nogle luftundervogne kan være det – fx luksuslineren Honqui E-HS9, der importeres af samme firma, K.W. Bruun.

Men massagen i sæderne er ret dejlig på rejsen, og den adaptive fartpilot fungerer fint, uden at komme med fejlagtige styreudslag eller bremsninger.  

Udefra er Voyah Free afdæmpet. Fronten giver mindelser om Maserati, mens kabinen sender små hint til Mercedes, fx på startknappen.

Man sidder højt, og der er masser af plads især på bagsædet. Med sine 4,9 meter er den hele 20 cm længere end Tesla Y. Sæderne støtter fint, og indvendigt bliver man forkælet med nye sjove sager. Lad os tage det måske mest skræmmende først, nemlig et par overvågningskameraer i kabinen, der konstant leverer billeder direkte til Kinas formand Xi Jinping. Det er naturligvis løgn, for et kamera er sat i loftet for at du kan overvåge dine unger på bagsædet. Importøren lover, at der er lukket helt af for data til fabrikken i Kina, og derfor kan vognen heller ikke opdateres over the air. Kun er der åbent for, at navigationen automatisk kan hente de nyeste kort. Data fra bilerne er lagt i hænderne på Microsoft Azure og skulle efter sigende blive i Europa.

Hjemmevideo

Men der er et kamera mere, som instagrammere, tiktokkere og snapchattere vil elske. Det er et selfiekamera placeret ovenpå instrumentbordet, der skyder fotos og film af familiefesten i kabinen. I forhold til den fysiske størrelse af kameraet, har det dog en ret elendig opløsning.

Men de sjove gimmicks stopper ikke her. Vælger du køreprogrammet sport, sænkes øverste del af instrumentbordet med skærme og alting, angiveligt for at føreren bedre kan koncentrere sig om at kigge ud. Fordi øvelsen gør skærmene mindre, skiftes skærmbilledet og de fleste features, som styres fra dem deaktiveres. Man kan også via en knap styre hæve-sænke-bordet.

Det er sjovt at prøve i fem minutter, og derefter er det svært sådan rigtigt at forstå meningen. En anden gimmick er straks mere anvendeligt, og det er, at panoramasoltaget, som er standard, er udstyret med en knap, der gør det enten gennemsigtigt eller dækker af for solen med et hvidt lag. På testdagen var det alt andet end solskin, så den del af testen må vente til en anden god solskinsdag, skulle den komme. En anden feature, som vi heller ikke fik testet fuld anvendelighed af, er bilens evne til at se om natten – Free er udstyret med et night vision-kamera, der i instrumenthuset viser et infrarødt billede af vejen, så man faktisk bør kunne køre i buldermørke, men meningen er vist blot, at man kan se dyr og mennesker i rigtig god tid, før man rammer dem, eller rettere netop ikke rammer dem.

Kineserne har haft den store indkøbspose med i udstyrsbutikken, hvor de på bagerste hylde i afdelingen for måske spøg og skæmt også fandt muligheden for at tilsætte kabinen dufte. Du kan under klimaanlægget vælge mellem bambus-, blomst- eller regn-duft. Så kan din kælepanda rigtigt føle sig hjemme. Men selv på stærkeste trin, kunne vi ikke rigtigt dufte forskel, så det er ikke som at træde ind i en parfumebutik eller snuse et duftlys.

Uopdragen

Alt det her vælges via et ret hurtigt reagerende menusystem, som dækker over hele tre skærme, hvor den ene er instrumenthus. Således kan passagerer også styre de her ting, hvor man med tre fingre kan swipe indholdet fra midterskærmen, og det skal man lige øve et par gange.

Noget andet, der også kræver øvelse, er en berøringsflade ved siden af gearstangen, hvor man angiveligt kan styre ting i menusystemet eller i diverse applikationer, som fx navigationen. Men vi fik kun lært at skrue op og ned for lyden, og opgav derefter at bruge den mere.

Det er jo en elbil, så vi skal vende rækkevidde og hestekræfter. Den trækker standard med to elmotorer på alle fire poter, mest på baghjulene, hvorfor den da også langt hen ad vejen opfører sig som baghjulstrækker. Når du kører for hurtigt rundt i et vådt sving, så er det bagenden, der rykker ud, fremfor at den understyrer på forhjulene. Men vi oplevede et par gange, da vi testede accelerationen med sømmet i bund, at den elektroniske stabilisering var uopdragen og slap grebet, så den trak til højre, og det i en grad, så vi måtte afbryde accelerationstesten. Men imponerende er det dog at få et godt ryk i nakken fra en 2,3 tons tung vogn, men den har jo så også 489 hestekræfter, hvilket skulle sende den til 100 km/t på 4,4 sekunder. En god ting er, at den må trække hele 2000 kilo.

Batteriet er på 100 kW netto, og det skulle række til 500 kilometer, eller du kan trække 16 ampere ud til fx at lade andre elbiler eller lave kaffe. Den lader med max 100 kW, hvilket er under standard nu om dage i denne klasse. 20 til 80 procent skulle kunne klares på 40 minutter, eller 100 kilometer tankes på 13 minutter.

På toppen her

Som nævnt er det en noget stor bil, nærmest på størrelse med en VW Transporter, og det giver oceaner af plads på bagsædet. Bagagerummet er på 560 liter, hvilket jo er stort nok, og der er ingen læssekant, da bunden af bagagerummet flugter med toppen af kofangeren. Hertil en frunk på 72 liter.

Importøren vil jo gerne sælge nogle af de her biler og er kommet frem til, at det nok ikke sker af sig selv over internettet, derfor vil du kunne prøvekøre og købe din Dongfeng Voyah Free hos ti forhandlere rundt omkring i landet. Disse forhandlere er samtidigt serviceværksteder for vognen, der kommer med en fin garanti på fem år.

Så alt i alt, er vi på toppen her, med mange måske lidt unødvendige gimmicks, men sandelig også en vogn, der efterlader et godt luksuriøst indtryk, pakket ind i det helt rigtige afdæmpede luksuriøse design, hvor også materialerne i kabinen for det meste føles fra øverste hylde – der er kun hård plast på indersiden af dørlommerne.

Undervognen er måske lige sportslig nok for denne type bil, men det er også det mest harske, vi kan kritisere Voyah Free for, udover at barnepigen, i form af stabiliseringskontrollen, kunne være en tand mere raffineret, og så lavede Michelindækkene mere støj end forventet. Men det bliver helt sikkert svært for dig at finde noget på fire hjul, som har mere plads og udstyr til de penge.

Del artiklen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Seneste nyt
Mest læste
Woman,Charging,Electro,Car,At,The,Electric,Gas,Station
Værkstedskæde slår alarm: elbil-tsunami udgør sikkerhedsrisiko
Scenic_E-Tech_electric_finalist_for_Car_of_the_Year_2024-2-MB
SCENIC E-TECH ELECTRIC VINDER CAR OF THE YEAR 2024
cbb2ccc3-715f-407e-9230-35055a185e18
Endnu en kinesisk elbil – denne gang med hæve-sænkebord
ID-Range_bred2
Volkswagen styrker mærkets elektriske ID.-familie med nye priser og udstyrsvarianter
ExclusiveOnline

Nyheder og trends indenfor luksusbiler, ure, smykker, bolig og meget mere.