Nu tjekkes danskernes dækvalg

Med en tro på, at ansvarsbevidstheden er helt i top hos de danske personbilsbilister, har Rådet for Større Dæksikkerhed en forventning om, at andelen af personbiler på sommerdæk i næste uges dæktjek vil være rekordlav.

I uge 4 vil Rådet for Større Dæksikkerhed, repræsentanter fra Dækimportørforeningen og FDM trække i vintertøjet og undersøge dækvalget på de danske personbiler. De seneste år har andelen af personbiler på sommerdæk i uge 4 været faldende og andelen på helårsdæk er øget, mens vinterdæk har ligget nogenlunde stabilt omkring de 80 procent.

Forventning om færre sommerdæk

”I denne vinter har vi en klar forventning om, at finde endnu færre biler på sommerdæk, når vi i næste uge er ude på landets offentlige parkeringspladser. Som det er nu, vil det være totalt uansvarligt at køre ud med sommerdæk, også selvom vejene pludseligt skulle blive farbare. Det er fortsat det absolut bedste valg at køre med vinterdæk, selv hvis vejene ”kun” er kolde og våde”, siger Volker Nitz, Rådet for Større Dæksikkerhed.

Som minimum vinteregnede helårsdæk

Det er fortsat anbefalingen at køre med sæsonbestemte dæk, hvilket de fleste heldigvis gør, men til de bilister, som fortrinsvis kan køre på ryddede og saltede veje kan snefnugmærkede helårsdæk anvendes som et kompromis. ”Skal man uanset føret kunne køre, så er rigtige vinterdæk det rigtigste valg, men har man valgt helårsdæk, så er det trods alt at foretrække fremfor sommerdæk. Helårsdækkene har dog stadig begrænsninger og kan ikke erstatte rigtige vinterdæk”, siger Volker Nitz.

Dæk klarer ikke alt

Selv med rigtige vinterdæk, vokser træerne dog ikke ind i himlen. Husk derfor, at sørge for at tilpasse farten til føret og hold ekstra god afstand, for selv med vinterdæk øges bremselængden markant, når vejen er is- eller snedækket. Og til slut skal det slås fast, at man skal følge anbefalingerne fra myndighederne om, at pakke bilen med tæpper, proviant, sneskovle, når man skal ud, men intet af dette gavner, hvis man bevæger sig ud på vejene på utilstrækkelige helårsdæk eller sommerdæk. Så er det bedre at udvise ansvarlighed for egen og andres sikkerhed – og lade bilen stå.

Resultat og målsætning

Resultaterne af næstes uges dæktjek forventes at være på plads i uge 6. Fremadrettet vil de indsamlede tal også blive anvendt, når et eventuelt lovkrav om brug af snefnugmærkede helårs- og vinterdæk skal drøftes politisk. Det er Rådet for Større Dæksikkerheds klare forventning, at hele vognparken i Danmark skal inddrages i de bebudede undersøgelser.

Mest læste:

ID7-Forside
ID. 7 er for dem, der har råd til ikke at købe Tesla
ID.7 udstikker retningen for Volkswagens nye generation af elbiler. Og hvis du var fan af VW, før Tesla...
DSC02835
Praktisk Porsche med lynnedslag er vidunderlig
Den er flot, praktisk og en halv million kroner billigere med ledning – Porsches Cayenne som plugin-Coupé...
2024-02-porsche-pm-taycan-facelift-2
Porsche opdaterer Taycan: Mere effekt og længere rækkevidde
Porsche har lanceret en opdateret version af sin fuldt elektriske Taycan-model, som nu byder på forbedringer...
Opel_524741
Frontera-navnet gør comeback: Helt ny fuld-elektrisk Opel SUV på vej
Frontera-navnet gør comeback i Opels modelprogram. I 2024 præsenterer den tyske bilproducent en helt...

Læs også:

Verdenspremiere på ny Skoda Octavia

Den opdaterede Škoda Octavia byder på et nyt design, opdaterede interiørtemaer, forbedret brugervenlighed, nye motorvarianter og øget sikkerhed, og ankommer til Danmark i juni. Denne