Lær, hvordan du bliver en mere selvsikker bilist om vinteren

Vinteren er lige om hjørnet, og med den følger en række udfordringer på vejen. En ny undersøgelse viser, at mange bilister oplever usikkerhed og bekymring bag rattet om vinteren.

I et forsøg på at hjælpe bekymrede bilister har Goodyear i samarbejde med den anerkendte psykolog David Waskuri samlet nogle tips til at blive en mere selvsikker bilist i den kolde tid. Disse tips offentliggøres i forbindelse med, at Goodyear lancerer den næste generation af premium-vinterdæk, som opfylder de højeste krav fra bilister i Danmark.

I Goodyears nye undersøgelse har 500 danskere svaret på spørgsmål om kørsel under udfordrende vinterforhold, og hvordan man bedst forbereder sig, inden man kører ud på vintervejene.

Dæk hjælper med at reducere bekymringen for vinterkørsel
Resultaterne afslører, at dæk udgør en vigtig faktor, når det gælder om at begrænse nervøsiteten bag rattet. Næsten ni ud af ti danske bilister mener, at det er vigtigt at have de rigtige dæk om vinteren. Hele 51 procent i Danmark mener, at dækkene har meget stor betydning for at føle sig selvsikker i trafikken.

“Det er forståeligt, at vinterkørsel kan være en kilde til bekymring for mange af os. Uforudsigelige vejrforhold, som f.eks. isglatte veje, kan være en udfordring, men der findes måder at dæmpe nervøsiteten på og forberede sig på det uventede. Bortset fra at investere i premiumdæk er der nogle enkle forberedelser, som man nemt kan gøre, f.eks. at tjekke bremserne og rense forlygterne – det tager ikke meget tid, og det er med til at øge sikkerheden på vejen”, siger Sonia Leneveu, Director Marketing Consumer Europe, Goodyear.

Forberedelse er forudsætningen for succes
Der findes desuden nogle daglige forberedelser, som giver ro i sindet under kørslen. Den mest almindelige forberedelse i Danmark er at skrabe ruderne – det gør 56 procent, inden de kører. At tjekke vejrudsigten er også en udbredt måde at forberede sig på. Det gør 39 procent, mens 28 procent angiver, at de pakker bilen med tæpper.

Større tryghed ved vinterkørsel
Det barske vintervejr er en kilde til bekymring hos mange danske bilister, og 82 procent* føler sig usikre, når de kører under udfordrende vinterforhold. Glatte veje og frygten for, at andre skal miste kontrollen over bilen, er de største kilder til bekymring i Danmark, hvor halvdelen af befolkningen er bange for glatte veje, og 36 procent er bekymrede for andre bilisters køreevner. De fleste danske bilister føler sig mere trygge ved at holde en sikker afstand til den forankørende (62 procent), sænke hastigheden (60 procent) eller afsætte ekstra tid til køreturen (52 procent).

Men der er også andre ting, der kan hjælpe, når man kører under udfordrende forhold. David Waskuri, en anerkendt psykolog fra Sverige, giver her sine bedste tips til at blive en mere selvsikker vinterbilist.

Psykolog David Waskuris tips til vinterkørsel

1. Undgå distraktioner
Mange ulykker skyldes uopmærksomme bilister. At tale i telefon, tale med en passager eller lade tankerne vandre til noget, der har forårsaget irritation, vrede eller anspændthed, kan skabe distraktion. Hvis du mærker stærke følelser, kan du fokusere på din vejrtrækning. Hold ind til siden og tag en pause, hvis dine følelser begynder at fylde for meget.

2. Sørg for at få tilstrækkelig hvile
Det er vigtigt at være ordentligt udhvilet, når man kører bil, da træthed påvirker både reaktionstid og koncentration. Sørg derfor for at få en god nats søvn, før du sætter dig bag rattet, og planlæg nogle pauser undervejs, hvis du har en lang rejse foran dig. Hvis du pludselig føler dig træt under turen, er det afgørende for din og andres sikkerhed, at du standser og tage et hvil.

3. Øv dig igen
Når vinteren vender tilbage, og vejene bliver glatte, har mange glemt, hvordan det var at køre bil året før. Øvelse og erfaring reducerer nervøsitet, så hvis du føler dig usikker, kan du bruge noget tid på at eksperimentere i de tidlige vintermåneder i rolige omgivelser. Hvis du øver dig i at bremse og accelerere, vil du føle dig mere selvsikker, når du senere skal ud på mere trafikerede veje. Tag en erfaren bilist med, som kan vejlede dig, hvis du har brug for støtte.

4. Hold afstand
Sørg for at holde en passende afstand til bilen foran dig, så du har tid til at reagere i tilfælde af en pludseligt opbremsning. Husk, at din bremselængde øges afhængigt af vejret og vejforholdene. At holde tilstrækkelig afstand kan hjælpe dig med at føle dig mere afslappet, når du kører, og det kan reducere nervøsiteten bag rattet, især når forholdene er udfordrende.

5. Øv dig i mindfulness
Et værktøj, som du kan bruge når som helst, både i og uden for bilen, er mindfulness. Det handler om at være fokuseret i nuet. Hvis du føler dig vred, bekymret eller stresset, er der nogle enkle måder, du kan bruge for at slappe mere af. Stands bilen på et sted uden trafik. Prøv at være opmærksom på dine omgivelser. Hvad ser du? Hvad hører du? Vær opmærksom på, hvordan du har det. Hvordan føles sædet mod dine ben og din ryg? Ved at fokusere på kroppen og og være til stede i nuet sænkes pulsen, og det har en beroligende effekt. Når du koncentrerer dig om nuet, slipper du de negative tanker, og det vil få dig til at føle dig mere afslappet og positiv.

Disse tips fra eksperter kan hjælpe dig med at blive mere selvsikker, ikke kun under kørslen, men også i dagligdagen. Samtidig er det naturligvis vigtigt, at bilen er ordentligt udstyret til vintervejret. Undersøgelsen viser, at et stort flertal danske bilister er enige i, at vinterdæk er meget vigtige for at føle sig sikker i de kolde måneder.

* Se Goodyear Winter Driving Survey 2023. Spørgsmål “Hvor tryg føler du dig på en skala fra 1-10, når du kører på udfordrende vinterveje?” Procentdel beregnet ud fra interviewpersoner, der valgte svar 1 til 8.

Del artiklen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Seneste nyt
Mest læste
Woman,Charging,Electro,Car,At,The,Electric,Gas,Station
Værkstedskæde slår alarm: elbil-tsunami udgør sikkerhedsrisiko
Scenic_E-Tech_electric_finalist_for_Car_of_the_Year_2024-2-MB
SCENIC E-TECH ELECTRIC VINDER CAR OF THE YEAR 2024
cbb2ccc3-715f-407e-9230-35055a185e18
Endnu en kinesisk elbil – denne gang med hæve-sænkebord
ID-Range_bred2
Volkswagen styrker mærkets elektriske ID.-familie med nye priser og udstyrsvarianter
ExclusiveOnline

Nyheder og trends indenfor luksusbiler, ure, smykker, bolig og meget mere.