Håndfri kørsel er nu en realitet – Ford BlueCruise kommer til Europa

Forestil dig at have hænderne i skødet og ikke på rattet, mens din bil suser af sted på motorvejen. Fords kunder i Storbritannien kan nu se frem til endnu mere komfortabel kørsel, når teknologien Ford BlueCruise1indføres i den elektriske Mustang Mach-E. Storbritannien er det første marked i Europa, der får glæde af teknologien, mens flere europæiske markeder forventes at følge efter de kommende år.

Indtil videre er teknologien2 godkendt på udvalgte motorvejsstrækninger i Storbritannien – svarende til 3.700 km motorvej. Med BlueCruise teknologien sørger bilen selv for at holde farten, accelerere og bremse, når der skal holdes afstand til andre bilister. Bilen kan også selv registrere eventuel kødannelse og bremse op i den forbindelse. Teknologien, der bygger på Fords intelligente adaptive fartpilot1, kan derudover også registrere vej- og hastighedsskilte.

– Det er ikke hver dag, at man kan tale om at være trådt ind i fremtiden, men dette gør sig rent faktisk gældende med Ford BlueCruise. Teknologien er den første af sin slags, der er godkendt i et europæisk land, og det er et vigtigt skridt for vores branche. Kørsel på motorvej kan være krævende for selv den mest selvsikre bilist. BlueCruise kan være med til at gøre motorvejskørsel lettere for mange bilister og endda gøre det mere bekvemmeligt, siger Martin Sander, general manager, Ford Model e, Ford Europe.

Sådan virker Ford BlueCruise
Når du aktiverer Ford BlueCruise i bilen, vil teknologien være tilgængelig i de områder, hvor den håndfri kørsel er tilladt. BlueCruise aktiveres, idet du kører ind i en godkendt zone, mens du vil blive bedt om at sætte hænderne tilbage på rattet, når bilen er ved at bevæge sig ud af zonen.

BlueCruise teknologien erstatter ikke din opmærksomhed i trafikken. Infrarød kamerateknologi vil løbende sikre, at du holder øjnene på vejbanen. Hvis dette ikke sker, vil teknologien registrere, at du er uopmærksom og bede dig rette blikket mod vejen. Dette sker i første omgang i form af beskeder i bilens display, lydbare advarsler og nedsættelse af farten, mens bilen stadig styres af BlueCruise teknologien.

160.000 km vej testet i Europa
Fords ingeniører har kørt Europa tynd, og testet Fords nyeste generation af avancerede førerassistanceteknologier på 160.000 km vej – herunder også Ford BlueCruise.

Udover de europæiske tests er næsten en million km tilbagelagt i USA og Canada, hvor man testede Ford BlueCruise, inden teknologien blev introduceret. Mere end 193.000 Ford- og Lincoln-kunder har anvendt BlueCruise under deres kørsel – svarende til mere end 100 millioner kørte km med hjælp fra teknologien.

– Der er en grund til, at Ford BlueCruise er det første af sin slags, der er blevet godkendt i et europæisk land. Vi har bevist, at vores teknologi kan hjælpe føreren under kørslen og samtidig sikre, at føreren holder øjnene på vejen – for egen sikkerhed, bilens passagerer og andre trafikanter på vejene, siger Torsten Wey, manager, Advanced Driver Assistance Systems, Ford Europe.

Det er endnu uvist, hvornår Ford BlueCruise bliver tilgængelig på andre europæiske markeder, herunder Danmark, da det afhænger af markedernes lovgivningen for håndfri kørsel.

1Førerassistancefunktioner er supplerende og erstatter ikke førerens opmærksomhed, dømmekraft og behov for at kontrollere bilen. Det erstatter ikke sikker kørsel. Se brugervejledningen for detaljer og begrænsninger.

2 SAE International definerer niveau to som delvist automatiseret kørsel. Teknologien erstatter med andre ord ikke førerens opmærksomhed under kørslen, og føreren skal fortsat være opmærksom på vejen foran sig.

Mest læste:

ID7-Forside
ID. 7 er for dem, der har råd til ikke at købe Tesla
ID.7 udstikker retningen for Volkswagens nye generation af elbiler. Og hvis du var fan af VW, før Tesla...
DSC02835
Praktisk Porsche med lynnedslag er vidunderlig
Den er flot, praktisk og en halv million kroner billigere med ledning – Porsches Cayenne som plugin-Coupé...
2024-02-porsche-pm-taycan-facelift-2
Porsche opdaterer Taycan: Mere effekt og længere rækkevidde
Porsche har lanceret en opdateret version af sin fuldt elektriske Taycan-model, som nu byder på forbedringer...
Opel_524741
Frontera-navnet gør comeback: Helt ny fuld-elektrisk Opel SUV på vej
Frontera-navnet gør comeback i Opels modelprogram. I 2024 præsenterer den tyske bilproducent en helt...

Læs også:

Verdenspremiere på ny Skoda Octavia

Den opdaterede Škoda Octavia byder på et nyt design, opdaterede interiørtemaer, forbedret brugervenlighed, nye motorvarianter og øget sikkerhed, og ankommer til Danmark i juni. Denne