Klimavenlige brændstoffer leverer et vigtigt bidrag til at nå klimamålene

”Med vores strategi Vorsprung 2030 forfølger vi den klare målsætning, at vi fra 2026 på verdensplan udelukkende vil lancere nye modeller med elektrisk drivlinje. Dermed yder vi et afgørende bidrag på vejen mod CO2-neutral mobilitet”, siger Oliver Hoffmann, som er øverste chef for den tekniske udvikling hos Audi. ”Samtidig optimerer vi vores eksisterende portefølje af modeller med forbrændingsmotorer i retning af mere effektivitet og lavere emissioner. I den forbindelse skaber vi også de tekniske forudsætninger for anvendelsen af miljøvenlige brændstoffer som HVO.” Vedvarende brændstoffer, såkaldte reFuels, giver mulighed for at benytte forbrændingsmotorer på en mere miljøvenlig måde. De er en velfungerende måde til at nedsætte brugen af fossile brændstoffer – både på kort sigt og også efter 2033, når den sidste Audi med forbrændingsmotor i Europa ruller ud fra samlebåndet.

Audi modeller med V6-dieselmotorer op til en ydelse på 286 hk, der udleveres fra medio februar, kan tankes med det såkaldte HVO-brændstof i henhold til den europæiske norm EN 15940. Betegnelsen HVO kommer fra Hydrotreated Vegetable Oil, som på dansk betyder ”hydrobehandlet vegetabilsk olie”. Med dette bæredygtige brændstof kan der spares 70-95 % CO2sammenlignet med fossil dieselolie. En anden fordel ved HVO er dets markant højere cetantal, som giver en mere effektiv og renere forbrænding i forhold til almindelig dieselolie. ”Det ca. 30 % forhøjede cetantal i HVO gør motorerne mere tændingsvillige, og det har især en positiv indflydelse ved koldstarter. Vi har testet indvirkningerne på forskellige komponenter, ydelsen og udstødningsemissionerne under forskellige testforløb, før vi har frigivet brændstoffet, siger Matthias Schober, som er øverste chef for udviklingen af drivlinjerne V-TFSI, TDI og PHEV hos Audi. Vi har i den forbindelse haft fokus på de motorvarianter, der efterspørges i det største styktal, for at give flest mulige kunder mulighed for at anvende vedvarende brændstoffer.

Biologiske reststoffer som grundlag for HVO
Til produktionen af HVO anvendes der rest- og affaldsstoffer som fx brugt madolie fra levnedsmiddelindustrien eller restprodukter fra landbruget. Ved at integrere brint (hydrering) omdannes olierne til kædeformede kulbrinter, og på den måde tilpasses de vegetabilske oliers egenskaber til anvendelse i dieselmotorer. De kan blandes i den almindelige dieselolie, hvor de erstatter fossile andele af olien, eller også anvendes 100 % som rent brændstof.

HVO er en såkaldt BTL-brændstoftype (Biomass-to-Liquid). Ud over BTL findes der en række andre fremstillingsprocesser til syntetisk dieselolie – eksempelvis GTL (Gas-to-Liquid) eller PTL (Power-to-Liquid). Sidstnævnte kan udvindes på en bæredygtig måde fra vedvarende strøm, vand og CO2fra atmosfæren. Som overbegreb for disse brændstoftyper, som hører under normen EN 15940, anvendes betegnelsen XTL (X-to-Liquid), hvor X står for en variabel udgangskomponent. Tankstandere med de pågældende brændstoftyper er kendetegnet med dette symbol. Frigivne Audi modeller er forsynet med en XTL-mærkat i tankdækslet.

HVO-frigivelse til en lang række modeller
Alle V6-dieselmotorer med en ydelse op til og med 286 hk i modelrækkerne A4, A5, A6, A7, A8, Q7 og Q8, som produceres fra medio februar 2022, kan tankes med HVO-brændstof. HVO-frigivelsen for Q5 kommer i starten af marts, og for A6 allroad i varianten med 245 hk.

I Europa er de 4-cylindrede dieselmotorer i Audi A3, Q2 og Q3, som er blevet produceret siden juni 2021, desuden også frigivet. I de modeller, som er baseret på den modulopbyggede langsgående platform, har R4 TDI-motoren i modelrækkerne A4, A5, A6, A7 og Q5 været HVO-kompatibel siden midten af sidste år i Sverige, Danmark og Italien, da efterspørgslen på markedet hidtil har været størst i disse lande.

HVO-diesel fås allerede nu på over 600 tankstationer i Europa – de fleste af dem i Skandinavien, hvor miljøkravene er særligt skrappe.

Forbrændingsmotorers kompatibilitet med vedvarende brændstoffer (reFuels)
Med en række forskellige pilotprojekter, som fx power-to-gas-anlægget i den tyske by Werlte, har Audi indsamlet værdifulde erfaringer omkring produktion af bæredygtige brændstoffer, som udnyttes i hele Volkswagen koncernen. Disse erfaringer udgør desuden et vigtigt grundlag for udviklingen af koncepter til et samlet set miljøvenligt energisystem. Koncernen samarbejder med olieselskaber og andre energiforsyningsvirksomheder og bidrager med sin tekniske ekspertise for at sikre de eksisterende motorers kompatibilitet med reFuels.

Siden marts 2021 har man eksempelvis anvendt miljøvenlig R33 Blue Diesel på tankstationerne på Audi fabrikkerne i Ingolstadt og Neckarsulm. Denne dieselolie har en vedvarende andel på op til 33 %, som udelukkende er baseret på rest- og affaldsstoffer. R33 har to markante fordele: For det første giver det en besparelse på mindst 20 % CO2 i forhold til fossil dieselolie, når man kigger på well-to-wheel-regnskabet. For det andet er der tale om et premiumbrændstof, som takket være specielle additiver har en positiv indvirkning på slid og levetid. R33 Blue Diesel opfylder normen EN 590, som er den gængse i dag, og er dermed godkendt til alle dieselmodeller – også ældre modeller. Volkswagen koncernen har i stor stil bidraget til udviklingen af denne brændstoftype og har med sin ekspertise været med til at gøre brændstoffet klart til lancering på markedet. Ud over fabrikstankstationerne hos Audi og Volkswagen kan brændstoffet allerede nu også fås på visse offentlige tankstationer. Standarden i Tyskland er dog stadig fossil dieselolie med en biodieselandel på op til 7 %, som på tankstationerne er kendetegnet med symbolet ”B7”. Om kort tid lanceres desuden brændstoffet R33 Blue Gasoline til benzinmotorer – benzinudgaven af R33 Blue Diesel. Det kan på samme måde som den miljøvenlige dieselolie anvendes i hele den eksisterende flåde af biler.

For fremtiden planlægger Audi og hele Volkswagen koncernen at frigive flere forbrændingsmotorer til vedvarende syntetiske brændstoffer og dermed bidrage til mindre brug af fossile brændstoffer.

Del artiklen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Seneste nyt
Mest læste
Woman,Charging,Electro,Car,At,The,Electric,Gas,Station
Værkstedskæde slår alarm: elbil-tsunami udgør sikkerhedsrisiko
Scenic_E-Tech_electric_finalist_for_Car_of_the_Year_2024-2-MB
SCENIC E-TECH ELECTRIC VINDER CAR OF THE YEAR 2024
cbb2ccc3-715f-407e-9230-35055a185e18
Endnu en kinesisk elbil – denne gang med hæve-sænkebord
ID-Range_bred2
Volkswagen styrker mærkets elektriske ID.-familie med nye priser og udstyrsvarianter
ExclusiveOnline

Nyheder og trends indenfor luksusbiler, ure, smykker, bolig og meget mere.