Ny Citroën C5 X er en fransk multikunstner

BX, Xantia og C5 – klassiske store hatchbacks (og en enkelt sedan) fra Citroën, som gennem årtier har været faste indslag i den danske trafik. To generationer C5’ere er det endnu en del af gadebilledet, men salget af den sidste mellemstore Citroën stoppede – uden en afløser – i 2017.

I mellemtiden har C5 Aircross overtaget rollen som topmodel, men kun frem til i dag: en helt ny C5 er kommet, og vi har de første billeder og informationer.

Efter fire års pause kommer der ikke bare en klassisk sedan eller stationcar fra Citroën. Den tid er forbi, i hvert fald her i Europa, og X’et på enden af navnet af den nye model indikerer, at noget er anderledes. Meget er anderledes, faktisk. C5 X er hverken stationcar, sedan eller SUV, så måske den i virkeligheden er en af de biler, som passer bedst til begrebet crossover – en bil der er en krydsning af flere ting.

https://www.biler.nu/autopiloterne-i-ny-citroen-c4-og-e-c4/

En stor bil med god plads

Citroën har ønsket at skabe en udtryksfuld og moderne bil, som kan konkurrere med mange typer biler – hvis du hverken er til traditionel stationcar eller ‘smart’ SUV, så kan C5 X være lige præcis det, du ikke vidste, du ledte efter. Den er med 481 cm i længden 4-5 cm længere end VW Passat Variant, og i kraft af en akselafstand på 279 cm skulle der være rigtig fornem plads i kabinen. Bagagerummet er på 545-1.640 liter, så det har også en anseelig størrelse – nogenlunde som i en stor stationcar.

For at fremhæve crossover-designet kører C5 X på høje og og forholdsvis smalle dæk i størrelsen 19″ (Tall & Narrow – lidt som en BMW i3), og frihøjden er højere end på en almindelig, lav personbil. I alt er den 149 cm høj, så den stikker ikke helt af i forhold til en stationcar i samme størrelsesklasse – tværtimod er en VW Passat Variant en smule højere, så det lave karrosseri er med andre ord sat godt op i højderne. Der er dog lavere biler i denne klasse, som Volvo V60 med 143 cm.

Hvis du synes, der er noget genkendeligt over både C5 X’s ydre design og interiørdesignet, så er det fordi den nye C4 på mange måder har været en solid forsmag på den store model. Interiøret er langt mere klassisk end det udvendige design lægger op til, og vores første tur i den nye C4 viste, at det er en god ting – god funktionalitet, lækre materialer og meget udstyr. C5 X har en større touchscreen, 12″, mens den digitale instrumentering tilsyneladende har samme størrelse. En nyhed hos Citroën, som C4 ikke har, er et ‘ægte’ head-up-display i forruden; C4 har en lille plexiglasskærm over instrumenthuset.

For første gang rykker Citroëns nye affjedringsfilosofi, Advanced Comfort, op i den elektronisk styrede klasse. Mens C4 og C5 Aircross også har Advanced Comfort-affjedring med særlige støddæmpere, så har den nye C5 X en aktiv, justerbar affjedring.

Ingen dieselmotor – indtil videre

De store modeller på platformen, som C5 X deler med bl.a. Peugeot 508 og 3008, men også C5 Aircross, går ikke den fuldelektriske vej, som de mindre modeller som C4 og Peugeot 208 gør det. Her er det plug-in-hybrider, der er i fokus.

C5 X kommer således som PHEV med 1,6-liters benzinmotor og elmotor, som har en systemydelse på i alt 225 hk. Batteriet giver mulighed for eldrift på cirka 50 kilometer efter en opladning.

Pressemeddelelsen nævner kun PHEV’en og benzindrift, mens dieselmotorer ikke fremgår. Det kan dog ændre sig, da ingen anden model på samme platform i dag kører uden mulighed for diesel. De rene benzinvarianter kan være 1,2- eller 1,6-liters motorer, men det nævner Citroën endnu intet om.

C5 X kommer på markedet i andet halvår af 2021 – der er endnu ingen detaljer om dansk introduktion.

https://www.biler.nu/en-skarpere-peugeot-308-ser-dagens-lys-og-der-er-to-phever/

Del artiklen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Seneste nyt
Mest læste
Woman,Charging,Electro,Car,At,The,Electric,Gas,Station
Værkstedskæde slår alarm: elbil-tsunami udgør sikkerhedsrisiko
Scenic_E-Tech_electric_finalist_for_Car_of_the_Year_2024-2-MB
SCENIC E-TECH ELECTRIC VINDER CAR OF THE YEAR 2024
cbb2ccc3-715f-407e-9230-35055a185e18
Endnu en kinesisk elbil – denne gang med hæve-sænkebord
ID-Range_bred2
Volkswagen styrker mærkets elektriske ID.-familie med nye priser og udstyrsvarianter
ExclusiveOnline

Nyheder og trends indenfor luksusbiler, ure, smykker, bolig og meget mere.