Historisk, ikonisk og populær: Citroën 2 CV fejrer 75-års fødselsdag

Citroën kan fejre 75-års fødselsdag for en helt unik model, der ikke kun er synonym med det franske bilmærke, men også var med til at sætte Danmark på hjul: 2 CV. Bilen med de mange kælenavne som f.eks. ”Gyngehesten” blev vist frem for offentligheden for allerførste gang til Paris Motor Show den 7. oktober 1948 og har siden haft en utrolig karriere. Den blev produceret i 5.114.969 eksemplarer og den allersidste 2 CV rullede af samlebåndet den 27. juli 1990 på Mangualde-fabrikken i Portugal – 42 år efter lanceringen.

“TPV”-PROJEKTET VAR STARTSKUDDET TIL 2 CV

Navnet ”TPV” er en forkortelse for ”Toute Petite Voiture”, der på dansk betyder ”meget lille bil”. ”TPV”-projektet blev igangsat i 1936 med det formål at give folk med lave indkomster en økonomisk og alsidig bil. Den første prototype så dagens lys allerede i 1937. Den havde en vægt på kun 370 kg, én forlygte (lovgivningen krævede ikke to forlygter på det tidspunkt) og den meget komfortable bil kunne transportere op til fire personer samt 50 kg bagage med en maksimal hastighed på 50 km/t.

Det var planlagt, at 250 præproduktionsmodeller skulle afsløres på Paris Motor show i 1939, men det satte udbruddet af anden verdenskrig en stopper for. Modellerne blev destruerede for at sikre, at de ikke faldt i hænderne på den tyske hær med undtagelse af fire biler, som blev skjult på Citroëns testcenter i La Ferté-Vidame.


EN LEGENDARISK BIL MED IKON STATUS

Pierre-Jules Boulanger, direktør for Citroën Automobiles og ophavsmand til 2 CV, beskrev sin ide som ‘en paraply på hjul’. Mere præcist kan 2 CV vist ikke beskrives. Den geniale ingeniør André Lefèbre gav ideen liv, og den italienske kunstner og skulptør Flaminio Bertoni skabte den enkle og funktionelle form.

Da den endelig gik i produktion i juli 1949, var 2 CV en lille bil med en 9 hk 375 cc luftkølet 2-cylindret boxermotor, der kunne køre 50 km/t. Citroën havde ganske enkelt revolutioneret bilindustrien med denne økonomiske og komfortable lille bil. Kunderne blev charmeret af det helt særlige design, men dens enorme succes kan i høj grad også tilskrives dens fleksibilitet (aftagelig bænk), komfort og lethed – og så var den ekstremt brændstoføkonomisk. I 1950 var 2 CV så populær blandt kunderne, at ordrerne strømmede ind med sådan en hastighed, at leveringstiderne blev skubbet til op til 6 år.

2 CV er en tidløs model, der er blevet et socialt fænomen, som tiltrækker samlere fra hele verden. Måske har franskmændene ret, når de siger, at 2 CV ikke er en bil, men en sindstilstand. Den ses ofte på vejene stadigvæk, hvor den bringer et smil frem på læberne både hos entusiasten bag rattet, men også hos dem, der møder den på deres vej – og netop dens særlige udstråling har givet 2 CV en række forskellige kælenavne, som ”Gyngehesten”, ”Studenterjaguar”, ”Hippiecontainer” osv.

75-års fødselaren blev fejret i Frankrig på Citroëns Conservatoire i Paris, men også i København var der et jubilæumsevent lørdag den 7. oktober på Rådhuspladsen, hvor man havde mulighed for at opleve en masse fine eksemplarer af den ikoniske 2 CV.

Del artiklen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Seneste nyt
Mest læste
Woman,Charging,Electro,Car,At,The,Electric,Gas,Station
Værkstedskæde slår alarm: elbil-tsunami udgør sikkerhedsrisiko
Scenic_E-Tech_electric_finalist_for_Car_of_the_Year_2024-2-MB
SCENIC E-TECH ELECTRIC VINDER CAR OF THE YEAR 2024
cbb2ccc3-715f-407e-9230-35055a185e18
Endnu en kinesisk elbil – denne gang med hæve-sænkebord
ID-Range_bred2
Volkswagen styrker mærkets elektriske ID.-familie med nye priser og udstyrsvarianter
ExclusiveOnline

Nyheder og trends indenfor luksusbiler, ure, smykker, bolig og meget mere.