Bonderøvens Rallybil

I samarbejde med Biltorvet.dk gør BILER. alt for at klæde dig bedst muligt på til dit bilkøb. Vi tester nye og brugte biler, skriver guides, fx om leasing, køb og vedligehold af bilen.

De to udstødningsrør hvæser deres sprøde vræl. Jeg har speederen trampet mod gulvmåtten, marken er blød, og lige foran mig er en mindre jordvold på omkring 20 centimeter. Hvad volden mangler i højde har den til gengæld i vinkel, for den er stejl som en kantsten, og alligevel lader jeg de to turboer tvangsfodre benzin-V6’eren med frisk luft, så den kan yde samtlige 292 hestekræfter. Mudderet kastes fra alle fire hjul, og farten stiger til tæt på 70 km/t.

Det kan virke tosset, og det ville det også være i de fleste biler. Men Ford Ranger Raptor er ikke som de fleste biler. Jeg forventer, at den kantstens-formede mudderskrænt er ingenting for de 83 centimeter store og grove dæk. Den er i hvert fald ingenting for de voldsomme 2,5 tom­mer store og specialudviklede Fox-støddæmpere. Det lille bump er for dem som en mælkesnitte på vej til en julefrokost for flæskestegs-entusiaster. Støddæmperne er designet til lige netop det her, og det er resten af un­dervognen heldigvis også. Hvor der normalt sidder blad­fjedre på bondemandens eller murermesterens version af Ranger, så finder vi her et særligt multilink-ophæng. Selv chassisrammen er forstærket, og det er til trods for at rammen i udgangspunktet er lavet i noget, der til for­veksling ligner jernbanesveller. Det er for at sikre, at du kan blive ved med at straffe dig selv med bump og hop dagen lang, uden at rammen flæbende skal give op, som den første der forlader Alene i Vildmarken.

Alt i alt er jeg egentlig ikke så bekymret for selve hoppet. Det er alt det, der kommer efter. Jeg skal nemlig sørge for at lande på en smal skovvej med store skærver, af­grænset af stengærder på hver side. Der er ingen plads til fejltagelser her, så da affjedringen har slugt hoppet, tæmmer jeg lysten til at sparke til speederen igen. Efter et let knæk i vejen mod højre, forsvinder stengærderne nemlig, mens skoven åbner sig. På venstre side bliver gærdet erstattet af en skrænt, og den følger skovvejen hele vejen ned ad bakken. Samtidig hælder vejen udad og ned mod skrænten, som om Modernatur bevist vil skubbe os udover kanten. Det mentale billede af en overstyring, der sender mig og bil ud over siden og ned i – måske ikke den visse død – men så en totalskadet offroader, passerer i et splitsekund forbi min frontallap. Alligevel pisker jeg alle 292 heste ud på marken igen, og skærver på størrelse med børnehænder flyver op i skærmkasserne. Bagenden bevæger sig ud, men et vrik kontrastyring fra det præcise styretøj får os på ret køl.

Det er faktisk lige præcis her, jeg bliver allermest impo­neret over den nye Ford Ranger Raptor. Ikke over hvor nemt den æder et flyvehop, men hvor godt den står fast et sted, hvor det ikke burde være muligt. Jeg blæser af­sted over skærver så ujævne, at du skal passe på ank­lerne, hvis du gik her i vandrestøvler, og alligevel bliver bilen i sporet. Igennem sving, hvor underlaget er både hullet og uden greb, kan du holde en fart, der ville ud­fordre almindelige biler – selvom de kørte i samme sving på nystrøget asfalt. Raptor elsker fart, og gennem test­ugen går det op for mig, at Ford har skabt en rallybil med et lad. Jo hurtigere du kører, jo grovere terrænet er, jo mere imponerende er Ranger Raptor.

Ny tech

Ford har overhalet hele Ranger-serien, og det betyder, at den er blevet mere moderne at se på, og specielt kabi­nen er blevet endnu mere lækker. En vertikalt monteret skærm på 12 tommer præger midterkonsollen, mens en 12,4 tommer stor skærm dominerer instrumenthu­set, og et 10-højtalers B&O-system spiller om kap med V6’eren. Det er er overbevisende, og Raptor har nok den bedste kabine i pickupklassen.

Når det kommer til gadgets, kan du vælge mellem syv forskellige køreprogrammer, som strækker sig helt fra et sportsprogram til landevej – hvor Raptor er overra­skende underholdende – til mudder og Baja, som er programmet, der indstiller bilen til hurtige ture i ujævnt terræn.

Nørderne vil også glæde sig over, at den nye Raptor har fået spær på forakslen, og ikke kun mulighed for at låse centerdifferentiale og bagerste differentiale, som i den gamle model. Det gør bilen i stand til at kravle op over næsten alt, eller igennem den mest ondsindede mud­derpøl. Faktisk er eneste begrænsning i terrænet, at Raptor er over to meter bred, og derfor svær at manøv­rere dybt inde i skoven.

Benzin over diesel

Det er interessant, at Ford har lanceret den nye Raptor med den hidsige benzin-V6’er. Hatten af til Ford, for det er helt sikkert entusiastens valg. Hvis du vil bruge din Raptor til ballade, er den kærkommen, fordi den tidlige­re generations 2-liters diesel med 210 heste var bilens største svaghed. Den støjede og virkede ikke specielt kraftig. Motoren kan du stadig få, men eneste grund til at vælge den skulle være, fordi du kører rigtig meget med trailer. V6’eren i den nye er tørstig – selv uden trailer.

Og det fører os så til et par andre betragtninger. For buddet herfra er nok, at selv dem, der kører meget med trailer, vil vælge V6’eren. Raptor tiltaler nemlig hovedsa­geligt segmentet mellem entreprenører og rockere, og de er enten ligeglade med brændstofforbrug eller har et firmakort. Og de er for øvrigt nok også ret ligeglade med, at Raptor, modsat de andre Ranger-modeller, kun må trække 2.500 kilo mod 3.500 kilo.

Ved at vælge benzinmotoren sparer man tilmed op mod 4.000 kroner årligt i ejerafgift. Og netop afgiften river lidt. Testbilen koster 18.640 kroner at have parkeret i ind­kørslen, takket være det såkaldte privatbenyttelsestillæg.

Skal du købe den?

Ja, burde svaret være. For Ford fortjener stående ap­plaus for at lave en så dedikeret køremaskine, og det er måske det, der vrider hjernen lidt. Vi har set mere eller mindre hårdhudede GTI-versioner af almindelige fami­liebiler, men en hurtig variant af en pickup, og så målret­tet terrænkørsel, det er jo næsten selvmodsigende. Og det vil nok også være de færreste, der faktisk har mulig­hed for at udnytte Raptors evner til fulde.

I stedet vil Raptor nok blive brugt med en gravemaskine spændt efter, af dem, som tidligere kørte Cayenne på gule plader eller en Mercedes SUV med AMG-bulder. Og fred være med, at nogen har brug for at afstive selvfor­ståelsen, men skal du bruge en firehjulstrækker, der kan slæbe en tung trailer gennem lidt af hvert, så findes der bedre alternativer. Raptor er bonderøvenes rallybil, og den fortjener at blive kørt hårdt.

Del artiklen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Seneste nyt
Mest læste
Woman,Charging,Electro,Car,At,The,Electric,Gas,Station
Værkstedskæde slår alarm: elbil-tsunami udgør sikkerhedsrisiko
Scenic_E-Tech_electric_finalist_for_Car_of_the_Year_2024-2-MB
SCENIC E-TECH ELECTRIC VINDER CAR OF THE YEAR 2024
cbb2ccc3-715f-407e-9230-35055a185e18
Endnu en kinesisk elbil – denne gang med hæve-sænkebord
ID-Range_bred2
Volkswagen styrker mærkets elektriske ID.-familie med nye priser og udstyrsvarianter
ExclusiveOnline

Nyheder og trends indenfor luksusbiler, ure, smykker, bolig og meget mere.