Bagom Volkswagens nye storsælger. Vi nørder VW ID.7

Af Andreas Lang Hedegaard, journalist Biltorvet

I samarbejde med Biltorvet.dk gør BILER. alt for at klæde dig bedst muligt på til dit bilkøb. Vi tester nye og brugte biler, skriver guides, fx om leasing, køb og vedligehold af bilen.

Det er en helt almindelig mandag ved frokosttid, hvor den blege forårssol får Stockholms beboere til at titte hovedet frem efter en lang vinter. Vi er i Norrmalm-bydelen i Volkswagens Citystudie, og indenfor dunker bassen højt, mens DJ’en med gult hår spiller op. For tyskerne er det alt andet end en almindelig dag. Det vidner de to lettere kejtede marketingtyper om på storskærmen, der sender live direkte fra Berlin. Her har hele Volkswagens PR-hær stablet et show på benene, der kunne forveksles med et mellemstort dansk awardshow. Denne dag bliver der nemlig skrevet Volkswagen-historie, når den nye ID.7 bliver præsenteret.
Det er den, vi er kommet for at se og røre, men dog ikke køre i.

Salget af ID.4 er gået strygende, men ID.7 rammer ned i et segment, som er mere konservativt, og måske derfor har bilproducenterne indtil nu holdt sig tilbage med elbiler netop her. Firmabilsklassen, kalder vi den, hvor Ford Mondeo engang regerede, sidenhen var det Audi, BMW – og Volkswagen Passat. Og Passat vil skam fortsætte mange år endnu, hvis man skal tro Volkswagen. Men du skal nok være mere end hårdnakket fossil-entusiast, for at vælge Passat fremfor ID.7. Den nye elbil er nemlig en spændende pakke, og mere luksuriøs end hvad vi traditionelt har været vant til i Passat.

Stor skærm og endnu større head-up display I kabinen er der blevet endnu færre knapper, og det digitale instrumentbord bag rattet er blevet endnu mindre. I stedet er de fleste informationerne rykket op i et head-up display med augmented reality. Head-up displayet bliver standard og projicerer informationer og detaljer, som fx hastighed, op på frontruden i førerens synsfelt, mens man kører. Du kan også få interaktive navigationspile op i synsfeltet, som eksempelvis peger dig gennem rundkørslen. Resten klares fra en skærm i midterkonsollen, som vi er vant til, men den er vokset, så den nu måler 15 tommer.

Selvom ID. 7 er den elektriske arvtager til Passat, så understreger Volkswagen, at elbilen bliver en mere luksuriøs oplevelse. Premium-fornemmelsen skabes blandt andet af sæder, som både kan varme og køle – og så har de indbyggede sensorer, der fornemmer, om du eksempelvis har det for varmt, hvor sædet så starter kølefunktionen.

Større batteri

Visuelt er der masser af premium-fornemmelse. Bilen er stor, og måler 496 centimeter, mens akselafstanden er 296 centimeter. Til sammenligning måler akselafstanden i Passat bare 279 centimeter. Det giver ekstra god plads på bagsædet, og selvom designet tager hensyn til aerodynamikken, så kan vi bekræfte,
at der også er fornuftig plads i hovedhøjde på bagsædet. Bagagerummet er langt og sluger 532 liter. I 2024 kommer der tilmed en stationcar-variant.

Teknisk er den vigtigste nyhed, at Volkswagen introducerer et nyt, større batteri på 86 kWh batteri. Denne version kommer til at hedde Pro S, og de foreløbige gisninger antyder, at det sender rækkevidden for ID.7 over 700 kilometer.

Selvom det ikke helt kan slå en diesel-Passat, så er det alligevel en af årsagerne til, at ID.7 bliver særligt spændende for firmabilskunderne. Rækkevidde har været et stort fokus, og derfor også en lav vindmodstand har været et mål. Cd-værdien er på bar 0,23. Det er samme vindmodstand som en Tesla Model 3. Med det vindglatte design, får selv det ’lille’ 77 kWh batteri en rækkevidde på 615 kilometer.

Volkswagen 2.0
Bagved de tyske marketingfolks krumspring får man fornemmelsen af, at ID.7 er version 2.0 af Volkswagens elbilteknik. Elmotoren, som trækker baghjulene,
er opdateret. Den yder nu 286 hestekræfter, men den er ikke blot blevet kraftigere, den er også blevet mere effektiv, takket være en rotor med stærkere permanente magneter, og en videreudviklet stator med et større antal viklinger. Det er ingeniørsnak, men det skulle gøre, at motoren bruger mindre strøm for at levere den samme effekt.

Det lille batteri kan fortsat lade med 170 kW, mens det store kan lade med op til 200 kW, og så kan modellen nu forvarme batteriet på vej mod en hurtiglader. Det sker, hvis navigationen er i brug, eller – og nu bliver Tesla-ejerne misundelige – via en knap, så du selv bestemmer, hvornår batteriet forvarmer. Det skulle gøre batteriet i stand til at modtage maksimal ladning nemmere, når du lander ved hurtigladeren.

Den elektriske Passat lander i Danmark til oktober, og du kan forvente en pris på omkring 500.000 kroner.

HER ER ID.7’S KONKURRENTER:

Selvom der ikke er mange elbiler, som vil kunne passe ind i den traditionelle firmabilklasse, har vi samlet de mest oplagte konkurrenter.

BMW i4

BMW i4 er baseret på mærkets 3- og 4-serie. Det er ikke noget dårligt udgangspunkt, og bilen kører meget som en klassisk BMW – det vil sige godt. Til gengæld er i4, det marketingfolk vil kalde intim, mens vi andre bare vil kalde den lille. Bagsæderne dur nærmest ikke til voksne. Billigste variant er i4 eDrive35, som har et batteri med en nettokapacitet på 67 kWh, en officiel rækkevidde på 478 kilometer og en frapris på 469.500 kroner. I firmabilssegmentet vil man nok være mere interesseret i i4 eDrive40, som har et større batteri på 80,7 kWh og dermed en officiel rækkevidde på 585 kilometer. Her får du tilmed 340 hestekræfter i stedet for 286, men prisen stiger også til 513.908 kroner. Denne model kan hurtiglade med op til 205 kW.

Byd Han

Byd eller Build Your Dreams er en af de mange kinesiske elmærker, og tilhørsforholdet er man ikke i tvivl om – modellen er opkaldt efter Han-dynastiet. Til gengæld er den designet af tyskeren Wolfgang Egger, som blandt andet står bag den smukke sportsvogn Alfa Romeo 8C. I Danmark får vi en version, som byder på firehjulstræk og i alt 517 hestekræfter – det er nok til at sende bilen til 100 km/t på 3,9 sekunder. Batteriet har en nettokapacitet på 83 kWh, som giver en officiel rækkevidde på op til 521 kilometer, men det kan kun hurtiglades med op til 120 kW, og er dermed noget bagud. Prisen for BYD Han er 609.995 kroner.

Mercedes EQE

Mercedes har virkelig satset hårdt på elbiler med først EQS, og så denne EQE. Hvor ID.7 er en elektrisk afløser for Passat, er EQE det samme for E-Klassen. Billigste variant er EQE 300, som koster fra 702.250 kroner, men hvis du betaler 25.000 kroner mere, får du EQE 350+, som byder på 292 hestekræfter og et stort batteri med en nettokapacitet på 90,6 kWh. Det giver en rækkevidde på op til 665 kilometer, mens batteriet kan hurtiglades med 173 kW.

Xpeng P7

Xpeng er listens andet kinesiske bilmærke, og skiller sig ud ved kun at have eksisteret siden 2014. P7 er den ene af to modeller på det danske marked, og Long Range-modellen byder på 276 hestekræfter, en batteristørrelse på 82,7 kWh, hurtigladning med op til 175 kW, og en rækkevidde på op til 576 kilometer. Fraprisen er 399.900 kroner.

Del artiklen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Seneste nyt
Mest læste
Woman,Charging,Electro,Car,At,The,Electric,Gas,Station
Værkstedskæde slår alarm: elbil-tsunami udgør sikkerhedsrisiko
Scenic_E-Tech_electric_finalist_for_Car_of_the_Year_2024-2-MB
SCENIC E-TECH ELECTRIC VINDER CAR OF THE YEAR 2024
cbb2ccc3-715f-407e-9230-35055a185e18
Endnu en kinesisk elbil – denne gang med hæve-sænkebord
ID-Range_bred2
Volkswagen styrker mærkets elektriske ID.-familie med nye priser og udstyrsvarianter
ExclusiveOnline

Nyheder og trends indenfor luksusbiler, ure, smykker, bolig og meget mere.