Qashqai kan stadig

Åh, Nissan Qashqai. Godfather til alle de mange crossovers. Det var Nissan, der med Qashqai var de første, til at introducere en populær crossover – og i dag er den populære biltype nærmest ikke til at sparke sig frem for. Crossovers udgør en massiv del af de biler, der bliver solgt i Danmark – og i Europa. Faktisk er Qashqai Nissans absolut vigtigste model i Europa.

Året er 2006 og Nissan præsenterer første generation Qashqai. En ligetil automobil til familien, der har brug for lidt ekstra plads, hvor far kan li’ at sidde højt og til en pris, hvor mange danske familier kan være med. Qashqai blev hurtigt populær og i 2019 topper succesen i Danmark, hvor anden generation Qashqai bliver den mest solgte bil. Inden da er antallet af konkurrenter eksploderet og ethvert bilmærke, stort set, har nu en eller (mange) flere på modelprogrammet.

Nu er der en ny Qashqai på gaden. Vi er nået til tredje generation, og den er stort set ny hele vejen igennem. Bygget på en helt ny platform er der nu to cm ekstra imellem akslerne, og det omsættes direkte til mere plads på bagsæderne. Også bagagerummet er vokset betydeligt med 74 liter i forhold til den gamle, så at det nu rummer 504 liter. Den nye Qashqai er teknologisk smartere, den har bedre sikkerhedssystemer og er mere praktisk. Men formlen er stadig den samme og nuværende Qashqai-ejere vil kunne springe lige over i den nye og føle sig hjemme og sikkert tilfredse.

Diesel? Det kan man ikke

Med mindre denne ejer er vant til at køre Qashqai med dieselmotor. Den nye model kommer nemlig udelukkende med benzinmotorer: En firecylindret på 1,3 liter med enten 140 eller 158 hk. Den svageste af de to er med 6-trins manuel gearkasse, hvor den kraftigere er med CVT-gear og kan vælges med enten for- eller firehjulstræk. Testbilen er den 158 hk stærke variant med forhjulstræk – det er ikke mange, der bestiller deres Qashqai med firehjulstræk til en merpris på 50.000 kr.

Benzinmotoren gør det faktisk hæderligt i varianten med 158 hk, men det vil samtidig sige, at den svagere variant med 140 hk netop vil føles svag. Det nye CVT-gearkasse, der normalt ikke er min kop te, fungerer ligeledes upåklageligt. I byen er den faktisk en helt behagelig makker, hvor hårde skift og rykkende kørsel er fjernet ved, at der netop ikke er nogle skift. Og når man kommer på motorvejen for at strække ben, opfører den sig mere som en automatgearkasse. Omdrejningerne stikker ikke af, når man giver gas – i stedet er der indlagt trin, så man får fornemmelsen af, at der bliver skiftet gear. Kun hvis du rigtigt presser den opdager man, at milliongearene kæmper for at følge med.

20” hjul koster få kroner – men mere på komforten

Undervognen kæmper til gengæld en smule mere for at følge med. Qashqai er lidt hårdt sat op, og det fungerer fint i sving, som man sagtens kan tage i friskt tempo uden at Qashqai krænger for meget. Det er helt hæderligt for en crossover. Til gengæld får undervognen travlt, når underlaget ikke er jævnt. 

Særligt fordi testbilen har 20” fælge monteret, som koster bare 3.000 kr. ekstra og kommer med en opgraderet bagaksel med mere avancerede hjulophæng. Det ser hammer-lækkert ud men det gør intet godt for komforten. Vi anbefaler, at du højst vælger 19” til din Qashqai, selv om du så må undvære den finere affjedring. 

For Qashqai har aldrig været kendt for at skulle være lækker. Qashqai er mest af alt en brugsbil – og det er den nye også. Qashqai føles bundsolid med slidstærke materialer, der kan tåle det meste. Men hver gang jeg sætter mig ind og kører afsted, er der knirken og knagen forskellige steder fra i kabinen. De solide materialer er igen sat solidt sammen, men finishen mangler – det nytter ikke, at den mindste ujævnhed giver anledning til mislyde. 

Og det er samtidig synd, for den nye Qashqai har faktisk for første gang en snært af ’lækkerhed’ over sig med god støjdæmpning, fine sæder og et rat, der er rart at røre ved. Og der er knapper! Knapper til de mest basale funktioner i stedet for, at de er gemt væk i en undermenu på touchskærmen. OG trådløs Apple CarPlay er standard i alle udstyrsniveauer – bortset fra det laveste.

Desværre er det også lige omkring her, at Qashqai får det svært. Det laveste udstyrsniveau med den svage variant af benzinmotoren med 140 hk starter ved 275.000 kr. Fin pris, tænker du, men det er med manuelt gear, stålfælge, aircondition (ikke klima) og ingen Apple CarPlay. Godt nok med LED-forlygter og masser af sikkerhedsudstyr. Men ét trin op, hvor man blandt andet får alufælge, og Qashqai koster 303.000 kr. – stadig med 140 hk og manuelt gear. Til sammenligning fås den lækrere Hyundai Tucson Plug-in Hybrid med 265 hk og firehjulstræk for 310.000 kr. Det meget lille motorprogram hos Nissan, der ikke indeholder en plug-in hybrid (en hybrid er på vej), betyder altså, at Qashqai ikke får gavn af besparelsen, som de danske afgifter giver til biler, der kan lades op med kabel. Og det kan godt være, at du skal kunne lade din plug-in hybrid op hver dag før den giver rigtig mening, men selvom du ikke gør, er det ikke et svært valg at vælge Tucson over Qashqai.

Qashqai har altså ikke længere førertrøjen, men der er ingen tvivl om, at Qashqai stadig vil appellere til den brede danske befolkning.

Del artiklen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Seneste nyt
Mest læste
Woman,Charging,Electro,Car,At,The,Electric,Gas,Station
Værkstedskæde slår alarm: elbil-tsunami udgør sikkerhedsrisiko
Scenic_E-Tech_electric_finalist_for_Car_of_the_Year_2024-2-MB
SCENIC E-TECH ELECTRIC VINDER CAR OF THE YEAR 2024
cbb2ccc3-715f-407e-9230-35055a185e18
Endnu en kinesisk elbil – denne gang med hæve-sænkebord
ID-Range_bred2
Volkswagen styrker mærkets elektriske ID.-familie med nye priser og udstyrsvarianter
ExclusiveOnline

Nyheder og trends indenfor luksusbiler, ure, smykker, bolig og meget mere.